petek, 6. marec 2009

Morje.

Lani poleti smo se pri mojih starših pogovarjali s sosedoma, ki sta se vrnila z dopusta. Bila sta na Pagu, v apartmaju s polpenzionom v Metajni. Zadovoljna. Zelo.

Takrat sva z možem govorila, da bi pa drugo leto šli tudi mi.
Ker je blizu morja. Ker imajo okusno hrano (pa sta soseda gurmana, tako, da jima gre verjet). Ker je apartma, hkrati pa polpenzion in bi res tudi jaz imela nekaj od dopusta. Ker ni ježkov. Ker ni gužve - je na pol privat plaža. Ker je v zalivu nasut prod, ki je prijazen do otrok. Ker lastniki skrbijo za svoje goste.
Ker cena ni ubijalska.

In je kar veljalo, da bomo šli. In potem bi lahko šel možek za en teden še sam na morje in se odklopil čisto od vsega, jaz pa bi se s puncami cartala pri babici in dediju oz. mojih starših. Tako smo lani prakticirali, ko si zaradi visoke nosečnosti nisem upala na morje. Je šel sam. In se je imel lepo. Me tri (jaz, ena dvoletnica in ena prebivalka trebuha) pa tudi. Torej zadeva funkcionira.

Po novem letu pa puf.
Gremo v Pineto. Zaradi opcije zastonjskega bivanja (povsem legalnega). Kar pomeni, da bom jaz kuhala. Plus v glavnini čuvala hčeri.
Plaža je delno betonirana, delno skalnata, beton, ki se v vodo spusti kot rampa, pa vsaj polovico dneva sluzast in hudičevo spolzek. Če bo (takrat) triletnico trma že spustila, gre še vedno za sicer zelo samostonjo osebico, ki rabi roko, ko se spotakne. Še ne enoletnica bo v tistem času na tem, da naredi prve korake ali pa se bo še plazila za veliko sestrico - jasno, ne sme zaostajati (ta tendenca se kaže že danes, ko še niti dobro ne more sedeti in se po parih sekundah zvrne preko boka direktno na nos. Kot kegelj.)... Mame smo itak narejene z napako. Imamo samo po en par rok. Na mamo, ne na otroka...

Moja porodniška pokrije stroške plenic, Aptamila in druge hrane ter mojih zavarovanj (pa sem le osnovno zavarovana, da ne bo pomote), tako, da niti sanjati ne morem, da bi plačala dopust na Pagu. Otroški dodatek dobiva on. Se bolj splača zaradi davčne.
Pa še en nepričakovan priliv smo imeli, za katerega sva rekla, da bo za dopust. Na njegov račun.

Dopust?

Rahlo sem začela razmišljat, da bi (tudi) letos morje izpustila in šla s puncama k babici in dedku... Rahlo. A realno.

1 komentar:

mojchka pravi ...

Pejte v Pineto. Kljub vsemu naštetemu je tam lepo. So igrišča. Ni avtov. Je polno otrok. Polno sence. Zdravnica vedno v bližni. Sladoled in kavica in pivo skoraj na plaži. Par korakov stran od plaže s spolzko rampo je plaža s kamenčki.
Ma, saj vse to poznaš. Mi smo se vedno imeli krasno.