torek, 09. marec 2010

Burja...

Ne, ne pa ne, tole zame ne velja - se mi na daleč vidi, da nisem domorodka...
Pa vseeno...30 km/h – “popolnoma mirno”. Drevesom se ne ljubi premikati listov.

40 km/h – drugje po Sloveniji ljudje zapirajo okna. V Ajdovščini veter upihne nekaj regratovih lučk.

50 km/h – Drugje po Sloveniji se ljudje držijo za kape, da jim jih ne odnese. V Ajdovščini odprejo vsa okna in vrata, da se malo prezrači....

60 km/h – Ajdovci se odpravijo na sprehod in uživajo v ljubki sapici. Tujce po cesti že zanaša med hojo.

70 km/h – Drugje po Sloveniji spravljajo avte v garaže in zapirajo polkna. Ajdovci dajo ven sušit cunje.

80 km/h - Ajdovci pošljejo otroke malo ven da se “preluftajo”.

90 km/h – Drugje po Sloveniji prevrača smetnjake in razbija šipe. Ajdovci začnejo prižigati cigarete z vžigalico med dlanmi.

100 km/h - Drugje po Sloveniji radii in televizije panično opozarjajo pred vetrom. Ajdovec se pelje na panoramsko vožnjo po cesti proti Podnanosu in se smeje prevrnjenim kamionom.

120 km/h - Drugje po Sloveniji lomi drevesa in uničuje pridelke. Ajdovci se veselijo ker jim ni treba pometati.

150 km/h - Drugje po Sloveniji odkriva strehe in lomi ostrešja, drevesa pa izruje s koreninami vred. Ajdovci počasi zaprejo okna. ...

180 km/h - Drugje po Sloveniji: razglašena je splošna naravna katastrofa, gasilci in civilna zaščita iz vse države hiti na pomoč ljudem s podrtimi hišami. Ajdovcem ni jasno zakaj tako komplicirajo.

200km/h - V Ajdovščini polomi nekaj vej in odnese kak korec s strehe. Drugje po Sloveniji grejo smrtne žrtve v tisoče.

300 km/h - Drugje po Sloveniji: popolno uničenje, mesta so zravnana z zemljo. Ajdovci rečejo: ej, ma dns pej piha!!Če moram zapret okna (okenci v predsobi, odprti na "škarje"), potem piha "šele" 150 km/h? No ja...

4 komentarji:

petrovka pravi ...

Točno na tole zgodbico sem pomislila danes pri poročilih, ko so ajdovci govorili o burji. Novinarko je skoraj prestavljalo po cesti, domačini so pa malo pospravljali okrog hiše :)))))

Athena125 pravi ...

Wajdušna je zakon! Sicer eni moji znanci živijo v Vipavi, ampak njihov odnos do burje ni dosti "boljši". Lep dan jutri, sem slišala, da bodo otroci doma.

gordy pravi ...

Odneslo nas ni, tudi elektriko imamo ves dan, doma smo same babuške, mučenik pa, dnevu primerno, na tlaki v službi :) Bo dobil eno fino kavico, ko se vrne :)

Je pa zanimivo.. čeprav se burje nočem navadit, se mi zdi, da že bolj prijazno požvižguje okoli vogalov... Hja, tako je to, če si lepo na toplem in ti ni treba ven...

Maja pravi ...

Moja babi je bila primorka in najbolj se spomnim, da so bile njene kure samo za v juho, tako so bile mišičaste od stanja na burji:)