torek, 25. november 2008

Princeske in labodi

Krasno pecivo, še posebej odlično naslednji dan, ko se testo na hladnem prepoji... In ta prava vrečka za oblikovanje je tudi zakon...




Za kuhano oz. paljeno testo rabim:
2 dl vode

75 g margarine (raje imam maslo)
100 g gladke moke
ščep soli
tri jajca


Pa običajno maso kar podvojim - še tako kar izhlapijo..
Vodo osolim, zavrem in v njej raztopim maščobo, nato pa naenkrat vsujem moko in se grem "žgance kuhat".. No ja, mešat je treba - kuhalnica bo prava.. Ko se naredi tanka plast po dnu posode in se zadeva sprime v kepo, se testo ohladi.V ohlajeno se vmešajo jajca - vsako posebej, tukaj ni bližnjic...


In potem na peki papir nabrizgam princeske, po želji pa še telesca in vratove za labode... Delam majhne, za en, morda dva ugriza... Da se ne zgodi kakšna nesreča s kremo in da ni treba s priborom jesti...





Na potenje gredo pri 200°C, dokler ne porumenijo... Zlato porumenijo... Na začetku je odpiranje vratc tabu, sicer bodo princeske hudo siromašne kepice nesreče...




Vroče prerežem in ohladim.

Manjka še krema, ki je v bistvu odličen puding in ga včasih skuham kar tako - tisti iz vrečk se lahko desetkrat skrijejo pred njim!

Pripravim si:
6 dcl mleka
6 žlic sladkorja
4 jajca, ki jih ločim in iz beljakov stepem sneg
4-5 žlic ostre moke, kar je odvisno od tega, ali so jajca od belih ali od črnih kur [lol]
1 vanili sladkor - toplo priporočam zavitek burbonske vanilije, ker tale recept pač ne prevideva kuhanja stroka v mleku (lahko bi pa tudi tako naredila)

Zakuham torej kremo. Po vseh pravilih kuhanja pudinga: v hladnem mleku, ki ga vzamem od celotne količine, razmešam moko, sladkor in vanili sladkor, k temu pa dodam še rumenjake. Preostalo mleko medtem zavre, zato ga odstavim in vmešam to mojo jajčno maso brez grudic. Po nekaj minutah mešanja in kuhanja dobim omamen vanilijev puding... Ki ga malo ohladim...

In vmes stepem še sladko smetano - zna biti, da bi bilo četrt litra zadosti, a jaz jo raje pol litra zmešam. Ne sladkam jo - je puding precej sladek... Pa še vse skupaj posujem s sladkorjem v prahu... Pa ne mi kvarit princesk z umetnimi ali rastlinskimi smetanami - okusi naj bodo pristni, pa raje kakšen kos manj v želodcu!

Potem pa se začne poezija sestavljanja :) Na spodnji del pečene princeske in laboda pride krema... Na to lepo nabrizgana smetana... Zdaj so na vrsti pokrovčki... In labodja krilca in vratovi... Vrat se postavi pokonci, "pokrovček" laboda pa se razpolovi in postavi malo razmaknjeno, da nastanejo ponosna krilca...

Sledi polno cedilo sladkorja v prahu, s katerim zasnežim te lepotičke in lepotce...



Kalorije se štejejo šele čez 14 dni - je varneje za psiho! [lol]

In za posledice na tehtnici definitivno ne odgovarjam! [lol]

Ni komentarjev: